Würzburg: Königshausen & Neu- resnejših posledic in kazni. Funkcija šaljenja in zbadanja mann, 2012. je torej tudi v tem, da tabuizirane želje in nagnjenja kana- GIDDENS, Anthony: Modernity and Self-identity: Self and soci- lizirata na sprejemljiv način (Hauser 2005: 187; Vucetic ety in the Late Modern Age. Stanford: Stanford University Press, 2004: 11-13).
2005. Krajevno oziroma sosedsko zbadanje lahko torej razlaga- GINGRICH, Andre: Conceptualising Identities: Anthropological mo z identitetnimi procesi, kajti nenehno definiranje meja Alternatives to Essentialising Difference and Moralizing about v socialnih odnosih z drugimi, določanje lastnih vrednot Othering. V: Gerd Baumann in Andre Gingrich (ur. ), Gram- in poudarjanje drugačnosti sosedov ohranja pripadnost la- mars of Identity / Alterity: A Structural Approach. New York: stni skupini (Barth 1969: 15–16).
NK Javor Ivanjica : ND Gorica - Live Stream - YouTube Umag
slovenske akademije znanosti in umetnosti Autonomy, freedom and independence of an individual or an when most people understood how good and beneficial it is to live and
Ob 30. obletnici osamosvojitve Športna zveza Vrhnika poziva vsa društva, klube, or- pogoji za prenos lastninske pravice na Re- venstvu v Novi gorici je
The British Journal of Sociology 33 (3), 1982, 383-403. proznih, ritmiziranih), je kar nekaj, kakšna tudi s tematiko, DAVIES, Christie: Jokes and their Relation to Society. Berlin, ki v tem članku ni omenjena. Vsekakor pa je iz zbadljivk, New York: Mouton de Gruyter, 1998. še zlasti tistih, za katere vemo, kaj je botrovalo njihovemu DEPENAU, David: Die Necknamen in Stadt und Landkreis nastanku, razvidno, da so ljudje vir navdiha zanje pogosto Karlsruhe: Von Dohlenaze, Holzlumpe und Milchsäule. Heidel- našli v vsakdanjem življenju, stvarnem svetu okolice, v berg, Ubstadt Weiher, Basel: Verlag Regionalkultur, 2001.
Meni je bilo ponižujoče. Jaz sem se po- ker ni denarja. Naj si plačamo sami. So nam potem stavila. ‘Meni je žal, ker vi tako razmišljate, ampak povrnili, a zgolj drugo leto. Tretjo leto mi je plačal jaz imam 27 let delovne dobe v Muri in v tem času partner. Sem imela srečo. Ekonomsko srednjo šolo sem marsikaj delala, sem delala z ljudmi, sem bila sem končala z maturo, ena točka mi je manjkala, da tudi zadolžena za prvo pomoč. V našem obratu smo bi bila zlati maturant.
000 žensk demonstriralo za dosegljivejšo in brezplačno kon- 1967, splav pa leta 1974 (Greenwald 2018). naslovom Maj '68. To je bila le ena od številnih razstav podprt, celo nasprotno, bil je nenaslovljen ali odkrito pre- plakatov in drugih dokumentov gibanja, ki so bili v za- ganjan. Odnos med študenti in delavci je bil v propagandi dnjih desetletjih pogosto sredstvo dekontekstualizacije; ideološko močno poudarjen, vendar v praksi ni bilo prave postali so namreč del množične kulture. Njihovo izvirno enotnosti. Delavci so sodelovali pri uporih, s študenti pa agitatorsko sporočilo se spreminja v dekorativnost ali li- se zaradi ekonomskih razlik niso mogli poistovetiti; ve- kovno umetnost (Tempest 2008). Inkorporacija ulične pro- čina študentov je izhajala iz višjih razredov, delavci pa so pagande v polje visoke kulture spreminja artefakte upora predstavljali najrevnejši in najmanj izobražen del družbe.
25 let Briškega časnika - Občina Brda se je preselil na internet in srčno upam, da družabna omrežja niso postala naše Gorica v Podsabotinu, kjer je bilo do pričetka
človeških lastnostih in medosebnih odnosih. Tako so po- DEPENAU, David: Die Ortsnecknamen in Stadt und Landkreis goste zbadljivke, ki se navezujejo na hrano in rastline, Rastatt und im Stadtkreis Baden-Baden: Von Gelfiessler, Käsc- oblačilne kose, predmete in obrti ali dejavnosti, ki so jih hdeigel und Schdaffelschnatzer. Heidelberg, Ubstadt Weiher, Ba- opravljali prebivalci zbadanega kraja. sel: Verlag Regionalkultur, 2003. V zbadljivkah se pojavljajo tudi teme, ki sicer v družbi FISCHER, Helmut: Spott. V: Rolf Wilhelm Brednich (ur.
V Mu- spodarstva in družbene modernizacije, temveč kot socialni ri je delala 25 let: problem, povezan z revščino, s historičnim anahronizmom V službi smo bili več kot doma. Doma nas niso tako in z družbeno marginalizacijo (Vodopivec 2012b). poznali kot v službi. S svojimi otroki nismo mogli biti, ker smo delali sobote in nedelje. Kdaj si jih videl? Odnosi in razmere pred stečajem Ko si jih v vrtec peljal. Pri meni je še to moral otrok Industrijski sociolog Miroslav Stanojević (2008: 27–28) sam hoditi. Na koncu daš pol življenja za službo, pa nič nimaš od tega. Za ljudi nikogar ne briga. Oni vse je zapisal, da so se menedžerji v Sloveniji v organizacijah pokradejo, lažejo, pa niso kaznovani.
Suji) in tista zahodno od spola (Kessler in McKenna 1978: 28). Če pa na njihovo Misisipija (npr. Šejeni, ang. Cheyenne) kot za ljudstva na spolnost gledamo, kot da so bili člani tretje spolne ka- drugih območjih severne Amerike (Kenny 1988:17). tegorije, je bilo tisto, kar so zahodni antropologi_nje(+) Filozof in lingvist M. Kay Martin in antropologinja Bar- opredelili_e kot homoseksualnost, dejansko heteroseksu- bara Voorhies sta bila prva, ki sta severnoameriške berda- alnost (in obratno).
POSEBNE DOMOZNANSKE ZBIRKE ons, collections from private libraries or Dediščino deli na materialno in živo nesnovno Piran; podatka ne navaja OOK Nova Gorica). Knjižnice,
nadzoru množičnih medijev (Seidman 2009: 141–142). Kljub veliki heterogenosti političnih prepričanj protestni- Motivi slednjih so bili bodeča žica, ovita okoli TV-spre- kov je izstopala ideologija politične levice. Številni mladi jemnika; lekarniška steklenička z napisom »Mediji – ni za aktivisti so se zaradi njene konzervativnosti, zbirokratizi- zauživanje«; oboroženi policist s čelado CRS pred mikro- ranosti in podvrženosti stalinizmu opredeljevali »levo od fonom ORTF z nadnapisom »Policija govori z vami vsako Komunistične partije« (Fromanger v Tempest 2008).
), En- zbujajo odpor. Humor je namreč sredstvo, ki omogoča, da zyklopädie des Märchens: Handwörterbuch zur historischen und se nekatere tabu teme, kot so skatološke in seksualne teme, vergleichenden Erzählforschung, Zvezek 12. Berlin, New York: pa tudi družbeno nesprejemljive želje tako otrok in mlado- W. de Gruyter, 2007, 1080–1086. stnikov kot tudi odraslih, povedo in razrešijo brez sankcij. FRITZ-SCHEUPLEIN, Monika, Almut König in Sabine Tako pri odraslih kot pri otrocih pa je humor sredstvo, ki Krämer-Neubert: Dreidörfer Narrn stehn auf drei Sparrn: Ort- omogoča preizkušanje in prestopanje družbenih norm brez snecknamen in Unterfranken.
on, in znova glasba. Pokuša se jedi in pripoveduje Poleg tega domačini v določeni meri nasprotujejo tisti se zgodbe o njihovem izvoru. Nato sledi glasba, ki govori tudi o kakšni jedi. zamisli Festivala SSSL, ki meri na razvoj »avtentične kul- ture«, torej na oblikovanje turističnega paketa zelenortskih Carlos pravi, da je bilo vsakič veliko obiskovalcev in da je kulturnih prvin. Carlos namreč meni, da je filozofija Festi- bila prireditev velikega pomena tako za starejše kot mlaj- vala SSSL medkulturna izmenjava in da zelenortska kultu- še generacije. Namenjena je bila predvsem domačinom, ra ni statična, ker takšna seveda nikoli ni bila.
V tem stemu, ki je bil v oddaji predstavljen. Eden se mi je času pospeševanja optimizma je mladina ponovno stopila zdel res v redu, pametne stvari je povedal, ta bi bil v središče pozornosti javnosti in politike, krepila pa se je zame. Nato sem šel do njega, pa ni bil zame, mi je tudi njena samozavest, vendar ne v povezavi z družbeno- pa [drugega] zrihtal. […] On mi sedaj, kako bi re- 25 kritičnimi projekti (kot pri mladih iz 80.
Študentje so tokrat – tudi na pobudo profesorjev – s po- ročili o dogodkih, z ocenami knjig, intervjuji, pa tudi z znanstvenimi članki intenzivno soustvarjali obsežno številko, ki je tematsko zelo pisana. Prispevki segajo od analize propada tovarn do sodobnega podjetni- štva, od temačnega turizma do festivalov, od informacijskih tehnologij za migrante do družbenospolnih vlog severnoameriških Indijancev, od grafitov do medsosedskega zbadanja, od Slovenije in Francije do Zelenortskih otokov in Združenih držav Amerike.
S portretiranimi mladimi dejavnost Republike Slovenije. podjetniki je glede srednje in dolgoročnih ciljev stvar ne- koliko drugačna. V prejšnjem razdelku smo prišli do nji- Literatura hovega osredinjanja na sprotne naloge in posameznikovo ALTHUSSER, Louis: Ideologija in ideološki aparati države in življenje. O podjetništvu kot sili, ki vsebuje potencial za drugi spisi. Ljubljana: *cf., 2018 [1970]. spreminjanje sveta na srednji ali dolgi rok, iz ust mladih BARTH, Fredrik: The Role of the Entrepreneur in Social Change podjetnikov (še) nismo slišali veliko, čeprav je ta ideja in Northern Norway.
Občina Postojna (Online) ISSN 2536-3905 • Izdajatelj in založnik: Občina Postojna, Ljubljan- ter Javor Furnirju, d. o. o. in NK
20 LET OBČINE PIVKA ljubitelji kulture s sodelovanjem Javor Pivka in Občine Pivka postavili Osnovne dobrine, kot so voda, elektrika, odvoz smeti,
GlasiloArhivskegadruštvainarhiv... Uroš Lavrenčič Mugerli (Pokrajinski arhiv Nova Gorica), red. prof. dr. published on-line on the homepage of the Archival Association of